In Vie De Ion Pillat: Un Pastel Liric Si Plin De Culoare
In Vie De Ion Pillat este o poezie care face parte din ciclul Florica al volumului Pe Arges in sus, publicat in 1928. Poezia este un pastel, adica o descriere artistica a unui peisaj natural, in care se evidentiaza culorile si parfumurile specifice anotimpului toamnei. Poezia este scrisa in versuri albe, adica fara rima, dar cu un ritm variat si melodios.
In Vie De Ion Pillat Comentariu Literar
Download File: https://cinurl.com/2tKonM
Poetul isi exprima sentimentele fata de peisajul pe care il contempla, folosind o serie de figuri de stil si imagini artistice. El foloseste epitetul pentru a sugera caracteristicile obiectelor si fenomenelor naturale: via miroase mustos, crud, soarele de aur da-n parg ca o gutuie, lumina zboara ca viespi de chihlimbar etc. El foloseste si metafora pentru a crea asemanari intre elemente diferite: trenul e o omida neagra, codrul isi coase ia cu galben si cu rosu etc. El foloseste si comparatia pentru a accentua trasaturile peisajului: toaca lovind in amintire ca pasarea-n agud, soarele ca o gutuie etc.
Poetul se implica emotional in descrierea peisajului, transmindandu-si starea de spirit si atitudinea fata de natura. El este fascinat de frumusetea si bogatia toamnei, de culorile si aromele ei. El simte voluptatea simturilor, dar si melancolia trecerii timpului. El se identifica cu ritmurile naturii, ascultand ecoul tocaliei si toaca batand incet in inima. El este constient de efemeritatea momentului si de nostalgia verilor trecute, sugerata de zborul sitarilor.
In Vie De Ion Pillat este o poezie care ilustreaza talentul lui Ion Pillat de a picta atmosfera si lumina cu ajutorul cuvintelor. Poezia este o opera de arta, expresie a unei atitudini meditative, contemplativ-elegiace, dar senine, depasind intentia descriptiva.Poezia In Vie De Ion Pillat reflecta si personalitatea poetului, care a fost un om de cultura si un iubitor al naturii. Ion Pillat s-a nascut la 31 martie 1891, in Bucuresti, intr-o familie de intelectuali si politicieni. Pe linie materna a fost inrudit cu familia Bratianu, iar pe linie paterna a avut stramosi ardeleni. A urmat studii de drept si litere la Bucuresti, Paris si Berlin. A fost un eseist, poet traditionalist, antologist, editor si publicist roman, membru corespondent al Academiei Romane din 1936. A colaborat la reviste literare precum Convorbiri literare, Gindirea, Viata romaneasca etc. A publicat volume de poezii, eseuri, antologii si traduceri. A fost un adept al artei pure si al clasicismului. A murit la 17 aprilie 1945, in Bucuresti.
Poezia In Vie De Ion Pillat este o dovada a talentului sau poetic si a sensibilitatii sale lirice. Poezia este o invitatie la admirarea si savurarea frumusetii naturii, dar si la meditatie asupra trecerii timpului si a vietii. Poezia este o expresie a armoniei dintre om si natura, dintre suflet si simturi.Ion Pillat a avut o opera literara bogata si diversa, cuprinzand volume de poezii, eseuri, antologii si traduceri. El a fost un poet traditionalist, care a cultivat forma fixa si versul alb, inspirandu-se din natura, istorie, arta si cultura romaneasca. El a fost influentat de parnasianism, simbolism si clasicism, dar a avut si o nota personala de sensibilitate si rafinament.
Printre volumele de poezii ale lui Ion Pillat se numara: Visuri pagane (1912), Flori sacre (1912), Cel din urma sfat (1912), Plumb (1916), Eternitati de-o clipa (1924), Gradina intre ziduri (1927), Pe Arges in sus (1928), Tarm pierdut (1937) si Poezii (1944). Printre volumele de eseuri se numara: Poezia lui Eminescu (1924), Poezia lui Macedonski (1925), Poezia lui CoÈbuc (1926), Poezia lui Vlahuta (1927), Poezia lui Alecsandri (1928) si Poezia lui Octavian Goga (1930). Printre antologiile pe care le-a realizat se numara: Antologia liricii romane moderne (1931) si Antologia liricii romane vechi (1939). Printre traducerile sale se numara: Sonetele lui Shakespeare (1938) si Baladele lui FranÃois Villon (1943).
Ion Pillat a fost un poet al naturii, al peisajului romanesc, al sentimentului national si al traditiei culturale. El a creat imagini artistice de o mare frumusete si expresivitate, folosind cuvinte alese si figuri de stil variate. El a avut o viziune elegiaca asupra vietii, exprimandu-si melancolia, nostalgia, reveria si meditatia. El a fost un poet al armoniei, al echilibrului si al clasicitatii. e0e6b7cb5c